Logo Wintertuinen Ursulinen

Wie is
Wintertuin?

De Wintertuin van de Ursulinen is een samenwerking tussen Stichting Kempens Landschap en vzw Wintertuin Ursulinen. Beide organisaties bundelen hun krachten om ervoor te zorgen dat de Wintertuin niet alleen een prachtig staaltje erfgoed blijft, maar ook een boeiende plek wordt waar geschiedenis, architectuur en cultuur samenkomen.

Stichting Kempens Landschap

Stichting Kempens Landschap koestert waardevolle historische landschappen en open ruimte in de provincie Antwerpen. De organisatie werd in 1997 opgericht door de provincie en een aantal gemeenten om de kolonies in Wortel en Merksplas te redden. Ondertussen staat Wortel-Kolonie op de UNESCO Werelderfgoedlijst en breidde de werking uit naar vele andere projecten. Stichting Kempens Landschap koopt domeinen aan, waardeert ze op en stelt ze open voor iedereen. De organisatie kijkt met een integrale bril naar het landschap en zoekt steeds naar een evenwicht tussen cultuur, natuur, recreatie en landbouw. Ondertussen heeft de Stichting al zo’n 70 domeinen in eigendom en is ze actief in een 60-tal gemeenten in de provincie Antwerpen.

Sinds 2011 adviseert Stichting Kempens Landschap de verschillende eigenaars en betrokkenen van het Ursulineninstituut. In 2015 werd een stichting van openbaar nut opgericht om het beheer van de site in handen te nemen. Daarin zetelt ook Kempens Landschap. In 2017 nam zij het patrimonium van vzw Wintertuin Ursulinen in erfpacht. Sindsdien focust de organisatie zich op de restauratie en opwaardering van de toeristisch ontsloten delen van het Ursulineninstituut. In het kader van een subsidieproject van Toerisme Vlaanderen vormde Stichting Kempens Landschap de Wintertuin tussen 2020 en 2024 om tot een toeristische belevingssite.

 

Vzw Wintertuin

Al sinds 1994 ontfermt vzw Wintertuin zich over het waardevolle erfgoed op de site van het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Ze heeft aandacht voor zowel het onroerende als het roerende (de schat aan objecten) en immateriële erfgoed (de vele verhalen en tradities). De vzw nam een deel van de site in erfpacht en werkte enkele noodzakelijke restauratiedossiers uit. Bovendien zette de organisatie ook als eerste de deuren van de site open voor bezoekers.

Ook vandaag blijft vzw Wintertuin zich met hart en ziel inzetten om het historisch erfgoed veilig te stellen voor volgende generaties. De kerntaak van de vzw is het verwelkomen en rondleiden van bezoekers uit binnen- en buitenland. Daarvoor kan de vzw rekenen op een ploeg van zo’n 30 enthousiaste vrijwilligers. Ook voor formules op maat is de vzw uw eerste aanspreekpunt.